top of page

CACAO-AARDBEIEN BANAANBROOD 🍓 (VEGAN + GLUTENVRIJ)

Wat doe je met overrijpe bananen? Ik maak meestal banaanbrood. Super lekker als verantwoord tussendoortje of een snee als ontbijt. Het is vullend en mega lekker. Chocolade en aardbeien: name a better duo?! Er zitten geen stukken chocolade in maar alleen rauwe cacaopoeder, dit scheelt een hoop toegevoegde suikers.


Ik voeg rauw cacaopoeder graag toe aan cakes of aan mijn ontbijt. Niet alleen omdat het lekker is maar ook omdat er veel gezondheidsvoordelen


Waarom is rauw cacaopoeder gezond?

 1. Cacao bevat het stofje fenylethylamine: dit maakt je gelukkiger! fenylethylamine wordt omgezet door je lichaam in dopamine. Hier heb je misschien wel eens eerder van gehoord, het gelukshormoon. Ik denk dat ik daarom zo blij wordt van dit banaanbrood haha.

 2. Het bevat veel magnesium. Ik schreef in mijn blogpost over PDS ook dat dit mineraal stressverlagend is. Daarom altijd fijn als dit in hoge hoeveelheid aanwezig is in een voedingsmiddel.

 3. Cacaopoeder bevat veel antioxidanten. Deze beschermen ons tegen vrije radicalen die beschadigend zijn voor ons lichaam. Op de lange termijn bieden deze bescherming tegen hart- en vaatziekten.

 4. Cacaopoeder bevat veel ijzer. Ijzer zorgt er o.a. voor dat wij ons energiek voelen, als je dit te weinig hebt voel je je dan ook futloos en flauw. Ijzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobline. Dit is een onderdeel van de rode bloedcellen.

Chocolade bevat cacaopoeder maar dit is meestal geen grote hoeveelheid. Het overgrote deel van chocolade is suiker. Daarom is dit dan ook vaak ongezonder. Zo'n banaanbrood bakken is misschien langer werk maar wel een gezond alternatief voor chocolade! Al is een stukje chocolade af en toe natuurlijk ook mega lekker :)


Ingrediënten:

 • 60 gram kokosolie

 • 4 rijpe bananen

 • 30 gram cacaopoeder

 • 250 gram aardbeien

 • 230 gram rijstmeel

 • 50 gram havermout

 • 2 eetlepels agavesiroop

 • 1 theelepel bakpoeder


Het recept:

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

 2. Smelt de kokosolie in een pannetje.

 3. Mix de bananen, kokosolie en agavesiroop in een mixer.

 4. Snijd ondertussen de aardbeien in stukjes.

 5. Vet een cakeblik in met kokosolie

 6. Schep als het beslag glad is de cacaopoeder, het rijstmeel, de havermout en het bakpoeder er doorheen.

 7. Voeg als laatste de aardbeien toe en schenk het beslag in het cakeblik.

 8. Zet in de oven voor ongeveer 30 - 35 minuten. Prik met een sateprikker of ijzeren prikker in de cake om te checken of deze goed is. De cake is goed als er geen beslag aan de prikker blijft zitten.
Comentários


bottom of page