top of page

Volwaardige voeding bij intoleranties

of allergieën

Als je te horen krijgt dat je bepaalde voedingsmiddelen niet meer kan eten (bijvoorbeeld gluten, noten en/of lactose) kan het soms lijken alsof er heel weinig opties over blijven. Daarnaast zie je misschien door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod in de supermarkt. En wanneer is een product nou echt gezond? Eet ik nog wel volwaardig?

 

Dit zijn logische vragen die je hebt en daar wil ik jou graag mee helpen! Samen kijken we naar jouw klachten, eventuele allergieën en intoleranties en voedings- en leefpatroon. Vanuit daar maak ik een plan voor jou en maak ik het voor jou gemakkelijker om volwaardig, lekker en klachtenvrij te kunnen eten. Dit zal misschien anders zijn dan wat je gewend bent, maar er gaat een wereld open aan mogelijkheden!

Mind-bodysyndroom: klachten door stress en onverklaarbare pijnklachten

Jouw hersenen slaan heel veel emoties op in je lichaam die je zelf moeilijk verwerkt krijgt. Het kan zijn dat je hier uiteindelijk lichamelijke klachten door ontwikkelt. Mogelijk loop je bijvoorbeeld al een lange tijd bij de fysio of ben je al regelmatig bij de huisarts geweest voor je klachten maar kan er geen lichamelijke reden voor gevonden worden. Dit noemen we onverklaarbare klachten of SOLK-klachten. Wanneer wij veel stress hebben en daardoor hoofdpijn krijgen wordt dit als ‘normaal’ gezien. Maar hoe logisch is het dan dat je onverwerkte emoties of langdurige stress in jouw lijf opslaat waardoor je klachten creëert? Je lichaam wil jou hier iets mee vertellen! 

 

Er komt bijvoorbeeld steeds meer naar buiten over het prikkelbare darmsyndroom en de invloed van emoties op de klachten. De darmen worden niet voor niets ‘de spiegel van de ziel’ of ‘de tweede hersenen’ genoemd. Klachten kunnen in heel je lichaam ontstaan, denk bijvoorbeeld aan: rugklachten, oorsuizen, huidklachten of migraine. De klachten hoeven niet altijd een lichamelijke oorzaak te hebben. Dit betekent niet dat de pijn niet echt is. Vaak speelt er in ons brein veel meer, en je hebt mogelijk je klachten meer zelf in de hand dan je denkt.

 

Het zelfhelend vermogen van je lichaam is erg hoog, je zal er versteld van staan waar jouw lichaam allemaal toe in staat is. Wat hier wel voor nodig is, is de juiste brandstof om dit uit te kunnen voeren én de juiste mindset. Als ervaringsdeskundige help ik jou heel graag in het leren begrijpen van de klachten en het toepassen van ‘het mind-bodysyndroom’. Door middel van het leren begrijpen van jouw klachten, patronen en het optimaliseren van jouw levensstijl.

Het opbouwen van een gezond en volwaardig voedingspatroon

Eet jij bijvoorbeeld veganistisch en vind je het lastig om te bepalen of je de juiste voedingstoffen binnen krijgt? Of vind je het lastig om te variëren met je recepten? Dan kan ik je daarbij helpen. 

 

We kijken naar jouw huidige voedingspatroon en naar wat een mensenlichaam nodig heeft. We bouwen een volwaardig voedingspatroon op met eventueel aanvullende supplementen. Voeding is altijd de basis maar bij sommige voedingspatronen is het heel erg lastig om aan al je voedingsstoffen te komen. Het is hierbij belangrijk om deze aan te vullen. We kijken naar hoe je je voelt, mogelijke klachten en daarbij behorende supplementen die toegevoegd kunnen worden. Daarnaast zorgen we voor volwaardige maaltijden die aangepast zijn op jouw wensen! 

Het krijgen en behouden van een

gezond gewicht

Voel jij je futloos, uit balans, heb je veel (suiker) cravings en heb je al veel diëten geprobeerd? De strijd met de kilo’s hoeft geen grote strijd te zijn als je focust op volwaardige, voedende en lekkere voeding en merkt wat voor verschil het maakt, zowel lichamelijk als mentaal. Het doel is om jou het plezier in eten, koken en bewegen te geven. Tegenwoordig hebben wij het met z’n allen erg druk en maken we weinig tijd voor onszelf vrij. De tijd nemen om voedzaam en gezond te koken kan een uitdaging zijn. Toch hoeft dit niet altijd veel tijd te kosten.

 

Wanneer je jezelf voedt met de juiste brandstof zul je jezelf ook een stuk energieker en blijer gaan voelen. Leren luisteren naar je hongergevoel en je emoties is een groot onderdeel van het creëren van een gezond gewicht. Ik ben anti diëten, Gek he, met de naam “diëtist”. Ik geloof niet in tijdelijke oplossingen, er is geen ‘quick fix’. Een crash dieet wat te mooi om waar te zijn klinkt, is vaak ook te mooi om waar te zijn. Wat ik belangrijk vind is dat jij lekker in je vel zit en een gezonde relatie met voeding krijgt.

Hormonale klachten

Ben je in de overgang, heb je PCOS, menstruatiepijn, acne, PMS, endometriose of andere hormonale klachten en/of aandoeningen? Heb je gehoord dat je er zelf niet veel aan kan doen behalve anticonceptie? De invloed van je levensstijl en voeding is enorm. Misschien heb je zelf al aanpassingen proberen te maken maar merk je nog geen verschil in je lichaam of weet je niet waar je moet beginnen. 

Je hormonen zijn geweldig in je lichaam wanneer ze met je werken, maar wanneer je het gevoel hebt dat ze je tegen werken omdat ze uit balans zijn kan het heel erg frustrerend zijn. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw klachten.

 

Tijdens de uitgebreide intake zetten we jouw klachten op een rijtje. Daarnaast wil ik jou goed leren kennen. We hebben het over je levensstijl, mindset, beweging, voeding en nog vele andere dingen. Aan de hand daarvan maak ik een plan. Dit wordt een persoonlijk plan afgestemd op wat jouw lichaam nodig heeft: advies op voedingsgebied, recepten, stressreductie en eventuele supplementen. Je ontvangt een klachtenboekje met tips en variatierecepten. Vervolgens spreken wij elkaar weer tijdens vervolgconsulten en tussendoor via whatsapp of mail. 

Graag help ik jou om je weer blij en fit in je lichaam te voelen. 

Prikkelbare Darm Syndroom

Heb je last van buikpijn, een opgeblazen buik, vermoeidheid, obstipatie of/en dunne ontlasting. Heb je last van eczeem of psoriasis? Heb je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom gehad en/of heb je gehoord dat je met je klachten moet leren leven? Ik ben ervan overtuigd dat dat niet hoeft. Je hebt je gezondheid in eigen hand en je kan door middel van de juiste voeding en levensstijl jezelf een stuk beter voelen!

Samen gaan wij aan de slag om jouw darmen rustig te krijgen. We brengen jouw klachten in kaart en kijken wáárom je darmklachten zijn ontstaan. We kijken hier dus naar de oorzaak. Samen brengen we jouw klachtenpatroon in beeld.  We achterhalen de triggers. Met triggers bedoel ik de aanleiding tot jouw klachten. Dit kunnen bepaalde voedingsmiddelen zijn, stress of/en levensstijl. Voeding is een onderdeel van wat darmklachten beïnvloed, maar er komt veel meer bij kijken. Aan de hand van een klachtenboekje houd je bij wanneer je last krijgt, hoe je je voelde en wat je gegeten hebt. Zo kunnen wij samen de ‘puzzel’ oplossen waar jouw klachten vandaan komen. 

We passen op met het elimineren van grote voedingsgroepen als dit niet nodig is, want je wilt zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen krijgen om je darmen gezond te krijgen. Aan de hand van jouw triggers leer ik jou lekkere, makkelijke recepten die je kan toepassen om jezelf beter te gaan voelen. Je krijgt alle tools die je nodig hebt om je levensstijl aan te passen! Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn gelukkig. 

Waarvoor kan je bij mij terecht?

Bij Mind Body Diëtist onderzoeken we de ‘kern’ van jouw klachten. Hierbij vind ik het heel belangrijk om niet alleen de symptomen te behandelen maar jouw lichaam als geheel te zien. Met een holistische visie kijk ik naast de voeding ook naar hoe je in je vel zit, beweging, stress, klachten, verloop van klachten en je levensstijl. 

Prikkelbare Darm Syndroom

Heb je last van buikpijn, een opgeblazen buik, vermoeidheid, obstipatie en/of dunne ontlasting. Heb je de diagnose PDS gekregen en/of gehoord dat je met je klachten moet leren leven? Je hebt je gezondheid in eigen hand en je kan door middel van de juiste voeding en levensstijl jezelf een stuk beter voelen.

Een volwaardig voedingspatroon

Eet jij bijvoorbeeld veganistisch en vind je het lastig om te bepalen of je de juiste voedingstoffen binnen krijgt? Of vind je het lastig om te variëren met je recepten? Dan kan ik je daarbij helpen.

Intoleranties en allergieën

Als je te horen krijgt dat je bepaalde voedingsmiddelen niet meer kan eten het soms lijken alsof er heel weinig opties over blijven. Samen kijken we naar jouw klachten, eventuele allergieën en intoleranties en voedings- en leefpatroon.

Een gezond

gewicht

Voel jij je futloos, uit balans, heb je veel (suiker) cravings en heb je al veel diëten geprobeerd? De strijd met de kilo’s hoeft geen grote strijd te zijn als je focust op volwaardige en lekkere voeding en merkt wat voor verschil het maakt, zowel lichamelijk als mentaal.

Mind-body

syndroom

Jouw hersenen slaan emoties op in je lichaam die je zelf moeilijk verwerkt krijgt. Het kan zijn dat je hier uiteindelijk lichamelijke klachten van krijgt. Je lichaam wil jou hier iets mee vertellen!

Hormonale klachten

Ben je in de overgang, heb je PCOS, menstruatiepijn, PMS, endometriose of andere hormonale klachten en/of aandoeningen? Hoor je van de huisarts dat je hier zelf niet zoveel aan kan doen? De invloed van levensstijl en voeding is groot, je kan hier zeker zelf mee aan de slag. Ik help je heel graag!

bottom of page