top of page

Tips voor op vakantie met darmklachten 🤔☀️


Het is weer vakantie tijd! Volgende week ga ik op vakantie naar Retymnon (Kreta) mega veel zin in! Met gevoelige darmen kan vakantie soms een uitdaging zijn. Dit bespreek ik vaak in mijn praktijk en ik heb een paar tips uitgeschreven. Ook tips die je kan gebruiken wanneer je het op vakantie leuk vindt om met je gezondheid bezig te zijn! 💕

Voorbereiding

Maak van te voren bijvoorbeeld een banaanbrood om mee te nemen en breng eten mee wanneer je een keukentje hebt in een appartement bijvoorbeeld zodat je voor een goed ontbijtje kunt zorgen.


Ontspannen en loslaten

Kom op vakantie lekker tot rust! Regelmatig hoor ik dat cliënten op vakantie juist minder klachten hebben en dat is niet gek. Want minder stress betekent meestal ook minder lichamelijke klachten (hersen-darmas verbinding😉) dus ook op het gebied van voeding: genieten! Er is ook altijd ruimte voor een wijntje of minder voedzame keuze. Wees lief voor jezelf!

Uiteten in het buitenland

Het is handig om van tevoren de vertaling op te zoeken van je allergieën, intoleranties of voedingsmiddelen die je wilt vermijden. Schrijf deze informatie op in de taal van het land waar je naartoe gaat, zodat je het gemakkelijk kunt laten lezen aan de restaurantmedewerkers wanneer ze geen Engels spreken. Dit zal hen helpen om beter te begrijpen wat je wel en niet kunt eten.


Zoek van te voren restaurantjes en bekijk menukaarten. Vraag het personeel naar aanbevelingen die passen bij jouw wensen. Kies gerechten met veel groenten, eiwitten en gezonde vetten.


Wees niet bang om vragen te stellen aan het personeel!

Supplementen

Ondersteun je lichaam evt met supplementen, bijvoorbeeld: enzymen voor de vertering, magnesiumcomplex, een goede multivitamine, omega 3. LET OP: dit is erg persoonsafhankelijk. Neem niet zomaar allerlei supplementen.


Beweging

Blijf in beweging tijdens je vakantie. Ga wandelen, zwemmen of doe andere activiteiten die je leuk vindt. Lichamelijke activiteit kan de spijsvertering stimuleren en is ook leuk om te doen.


After!

NA je vakantie: Pak je patroon gelijk weer op! Tijd om je lichaam weer te voeden met maaltijden thuis.❤️


Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad. Het allerbelangrijkste is natuurlijk lekker genieten!


Wil je aan de slag met je (darm)klachten? Als orthomoleculair diëtist help ik je graag!
Commentaires


bottom of page