top of page

Wat is een Orthomoleculair Therapeut?

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2023


Een hele mond vol: orthomoleculair therapeut. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Nou, dat ga ik je nu uitleggen!


Orthomoleculair therapeuten kijken niet alleen naar de symptomen van een aandoening, maar proberen de onderliggende oorzaak van de ziekte te achterhalen. Voel je je al langere tijd niet fit, heb je darmklachten en ben je niet energiek? Wie weet kan een orthomoleculair therapeut jou verder helpen.


Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculair is van oorsprong een Grieks woord. Het eerste deel van het woord ‘Ortho’ staat voor juist/gezond en ‘Moleculair’ betekent ‘met betrekking tot de moleculen van het lichaam’. Dat klinkt misschien erg lastig, maar dat is het niet. Bij orthomoleculaire geneeskunde draait het om het optimaliseren van de gezondheid door middel van het in balans brengen van voedingsstoffen. Voorbeelden van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lichaam zijn bijvoorbeeld mineralen en vitamines. In jouw lichaam spelen er dagelijks diverse automatische processen af, elk met zijn eigen functie en benodigde voedingsstoffen. Wanneer deze voedingsstoffen niet op orde zijn (doordat er te weinig van in het lichaam aanwezig zijn) ontstaat er een disbalans in het lichaam. Door deze disbalans kunnen de processen niet goed functioneren. Een orthomoleculair therapeut kijkt samen met jou naar jouw klachtenpatroon, klachtenverloop, voeding, levensstijl, mindset en beweging. Vervolgens wordt er een persoonlijk plan gemaakt met advies op het gebied van voeding, leefstijl, stressreductie en eventueel supplementen. Dit allemaal op een manier die bij jouw leven past!


Waar kan een orthomoleculair therapeut bij helpen?

  1. Maag-darmklachten, zoals prikkelbare darm syndroom (PDS), zure reflux, obstipatie, diarree en opgeblazen gevoel.

  2. Voedselintoleranties en allergieën, zoals lactose-intolerantie, coeliakie (glutenintolerantie), histamine-intolerantie en andere allergieën.

  3. Hormonale disbalans, zoals PCOS, overgangsklachten, PMS en onvruchtbaarheid.

  4. Huidproblemen, zoals acne, eczeem, rosacea en psoriasis.

  5. Gewichtsproblemen, zoals overgewicht, obesitas, ondergewicht en ondervoeding.

  6. Vermoeidheid en energieproblemen, zoals chronische vermoeidheid, burn-out en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom).

  7. Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere.

  8. Cardiovasculaire aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, atherosclerose en hart- en vaatziekten.

  9. Diabetes en metabole stoornissen, zoals insulineresistentie, hypoglycemie en hyperglycemie.


Orthomoleculair diëtist

Naast orthomoleculair therapeut ben ik diëtist. Deze combinatie brengt twee werelden samen tot: de complementaire zorg. Bij de 4-jarige opleiding voeding en diëtetiek heb ik alles geleerd over het menselijk lichaam, wat verschillende soorten ziektes inhouden en wat voeding voor effect heeft. Ik miste toen ik afgestudeerd was de ‘oorzaak’ van symptomen en aandoeningen. Door mijn eigen ervaring met lichamelijke klachten wist ik dat er meer was omdat ik al veel eerder in aanmerking was gekomen met orthomoleculaire therapie: ik ben dus orthomoleculaire therapie gaan studeren. Hier heb ik alles geleerd over het ‘waarom’. Waarom ontstaan ziektes? Waarom speelt een bepaalde klacht steeds op? Wat maakt dat je lichaam uit balans is? En vooral: hoe krijg je het lichaam weer terug in balans.


Samen maken wij tijdens de uitgebreide intake een tijdlijn van jouw klachten. We brengen verschillende pijlers in kaart gericht op: voeding, levensstijl, mindset, stress en beweging. Zo brengen we in kaart wanneer en hoe bepaalde klachten zijn ontstaan in je lichaam. Naast het fysieke stukje vind ik het heel erg belangrijk om jouw mindset, stress en emoties te bespreken. Dit heeft namelijk ook invloed op lichamelijke klachten. We bespreken mogelijke oorzaken en natuurlijk oplossingen! De kracht van voeding en mindset is zo groot, je kunt zelf echt zo veel beter voelen met de juiste 'brandstof'.


Wil jij jouw lichaam beter leren kennen en ondersteunen? Ben je klaar om je fysiek en mentaal een stuk beter te voelen? Ik help je heel graag. Stuur mij een mailtje of maak een afspraak voor een gratis telefonische kennismaking.

Commentaires


bottom of page