top of page

Wat is een diëtist?

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2023

Voedingsadviseur, voedingscoach, diëtist, therapeut.. er zijn tegenwoordig heel veel benamingen voor professionals die mensen helpen op het gebied van gezondheid. Best verwarrend soms toch? Ik leg in deze blog uit wat een diëtist is en waarbij een diëtist jou kan helpen. Misschien ben je wel bekend met diëtisten. Vaak wordt gedacht dat diëtisten er zijn alleen zijn om mensen te helpen met gewichtsverlies. Maar, we doen veel meer! Lees ook in dit blog waarom orthomoleculaire therapie een mooie aanvulling is als diëtist.


HBO voeding en diëtetiek

Een diëtist is een professionele zorgverlener die gespecialiseerd is in het geven van voedingsadvies aan mensen om hun gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen of behandelen. Het beroep van diëtist is een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat alleen mensen die aan bepaalde criteria voldoen en zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici zich diëtist mogen noemen.


Een diëtist is opgeleid en heeft de juiste kennis en vaardigheden om o.a. voedingsadvies te geven aan mensen met verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, en meer. Tijdens de opleiding voeding en diëtetiek leer je alles over voeding, het menselijk lichaam en ziektes. Je leert naast voeding & gezondheid veel over hoe je mensen het beste kunt begeleiden door middel van coaching en motiverende gespreksvoering.


Waar kan een diëtist bij helpen?

Zoals hiervoor al benoemd worden diëtisten voor meer ingezet dan gewichtsverlies. Hier een aantal voorbeelden:

- Aankomen in gewicht

- Aansterken na operatie

- Gewichtsverlies (overgewicht en obesitas)

- Diabetes type 1 & 2

- Voeding bij sport

- Emotie-eten

- PCOS

- Endometriose

- Vermoeidheid

- Prikkelbare darmsyndroom

- Crohn & colitis ulcerosa

- Hormonale klachten: o.a. PMS, overgang

- Hart- en vaatziekten

- Allergieën en intoleranties

- Spijsverteringsklachten

- En nog meer!

Een diëtist geeft voedingsadvies wat is afgestemd op jouw individuele behoeften en gezondheidsproblemen. Door middel van een uitgebreide intake en persoonlijke begeleiding kan een diëtist jou helpen bij het bereiken van jouw gezondheidsdoelen, zoals het verbeteren van je spijsvertering, gewichtsverlies, het verminderen van ontstekingen of het optimaliseren van je hormoonbalans.


Een diëtist kan je ook helpen bij het begrijpen van voedseletiketten en het maken van gezonde keuzes wanneer je boodschappen doet. Ze kunnen je leren hoe je een gezonde maaltijd kunt samenstellen en hoe je om kunt gaan met moeilijke situaties, zoals eten op het werk of op vakantie. Naast het opstellen van een persoonlijk voedingsplan, coacht een diëtist je ook op het gebied van bijvoorbeeld emotie-eten en motivatie. Kortom, een diëtist kan je helpen bij het bereiken van een gezondere levensstijl en het behalen van je persoonlijke doelen. Dus als je nog niet hebt overwogen om een diëtist te raadplegen, is dit misschien wel het juiste moment om het te doen! Zelf ben ik orthomoleculair diëtist, lees hieronder wat dat inhoudt.


Orthomoleculair diëtist

Waarom ben ik een orthomoleculaire diëtist? Door mijn studie Voeding en Diëtiek heb ik

veel kennis opgedaan over het lichaam zelf en de juiste voedingstoffen. Ik merkte tijdens de studie al dat de standaard adviezen vaak niet werkte voor mensen. Ik zocht meer diepgang en de echte oorzaak achter klachten. Daarnaast is voeding niet als enige belangrijk maar juist het gehele plaatje: stress, levensstijl, beweging etc. Ik koos ervoor om door te studeren voor Integraal Orthomoleculair Therapeut. Ik ben erg blij dat ik deze keuze destijds heb gemaakt, ik heb hier namelijk veel meer geleerd over de oorzaak achter het symptoom. Waardoor ik momenteel mijn cliënten veel beter kan begeleiden naar een gezonde leefstijl! Meer hierover lees je in mijn blog: ‘Wat is een orthomoleculair therapeut?’


Ik ben erg blij dat ik de combinatie diëtetiek en orthomoleculair kan maken. Bij beide studies heb ik veel geleerd en ik kan nu mijn eigen persoonlijke draai geven aan behandelingen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur een mailtje of maak een afspraak voor een gratis telefonische kennismaking.


Comentários


bottom of page