top of page

Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Een syndroom waar veel mensen last van hebben. Klachten waar je zelf misschien niet zo makkelijk over praat.


Hoe PDS precies ontstaat is nog niet duidelijk. Er is in ieder geval een duidelijk verband met de hersen-darmverbinding (vertel ik in dit blog meer over). Verder kan PDS o.a. ontstaan door het gebruik van zware medicatie, een darmontsteking, het gebruik van antibiotica, een dysbiose in de darm (wat ook weer verschillende oorzaken kan hebben), langdurige stress, erfelijkheid, voedselovergevoeligheid en een ongezond leefpatroon.


Op de afbeelding links heb ik veelvoorkomende klachten benoemd, dit betekent niet dat je ze allemaal hebt! Het zijn klachten waar een taboe op ligt en waar je misschien niet zo makkelijk over praat. Daarom doe ik dat wel 😉

De klachten kunnen je in het dagelijks leven enorm in de weg zitten.😫 Het is daarom belangrijk om er mee aan de slag te gaan. Je kan door middel van de juiste voeding en levensstijl jezelf een stuk beter voelen!


Wat mensen soms niet weten is dat het niet bij buikklachten blijft. Zoals je ziet in de afbeelding rechts zijn er veel bijkomende klachten. Dit betekent niet dat je deze klachten ook allemaal hebt! Dit is verschillend per persoon.

Klachten die voorkomen bij het Prikkelbare Darm Syndroom:


Opgeblazen buik Buikkrampen Minder zin in dingen

Onregelmatige stoelgang Misselijkheid Slechte huid

Diarree Hoog in stress Rugpijn

Obstipatie Slapeloosheid Somberheid

Buikpijn Letterlijk prikkelbaarder Snel moe

Brandend maagzuur Laag in energie Laag libido

Winderigheid Pijnlijke spieren Angstig


De nervus vagus (zenuw) zorgt voor een directe verbinding tussen je darmen en hersenen. Darmen worden niet voor niets ‘de tweede hersenen’ genoemd. Wanneer jouw microbioom niet op orde is kun je hier naast fysieke klachten ook mentale klachten van krijgen. Een verstoring in het microbioom ontstaat doordat er een dysbiose ontstaat in de darmen. Dit betekent dat de darmbacteriën uit balans zijn. Hiermee bedoel ik dat de ziekteverwekkende bacteriën te veel aanwezig zijn in je darmen. Het verbeteren van je microbioom doe je o.a. door de juiste voeding binnen te krijgen: focus op puur en onbewerkte voeding, stress verlagen, genoeg ontspanning, slaap en beweging.


Wanneer je stress, heftige emoties of spanning ervaart kan dit zich ook uiten in lichamelijke klachten. Veel voorkomend is hierbij prikkelbare darm, vanwege de directe verbinding tussen je hersenen en je darmen.


Per persoon zijn klachten verschillend en is de oorzaak van PDS ook verschillend. Het is een soort puzzel die je op moet lossen. Waar krijg ik last van en wanneer treden klachten op? Probeer voor jezelf te achterhalen wat je triggers zijn. Als je hier niet uit komt (wat ik erg goed begrijp!) kun je altijd contact met mij opnemen.Comentários


bottom of page