top of page

Kauwen op je eten❗️


Het is erg normaal geworden om snel te eten en voeding te eten waar je eigenlijk niet eens écht op hoeft te kauwen. Jouw spijsvertering is hier helemaal niet zo blij mee! 😕


Waarom is kauwen belangrijk?

De vertering begint al in de mond. Het verteringsenzym wat hier werkt is amylase. Amylase zorgt er voor dat koolhydraten in stukjes wordt geknipt. ✂️ Zo kan het lichaam later in de spijsvertering de koolhydraten makkelijker verteren. Wanneer je niet goed kauwt krijgt de amylase niet goed de kans om zijn werk te doen.


Goed kauwen zorgt ervoor dat het voedsel zo klein mogelijk wordt gemaakt, hierdoor kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Wanneer de stukken in je spijsvertering te groot zijn moet je lichaam een stuk meer moeite doen om de boel te verteren en op te nemen. Dit kan leiden tot buikklachten. 👎🏻

Daarnaast komt het seintje van het ‘vol zitten’ later aan dan wanneer we eigenlijk al genoeg hebben gegeten. Daarom helpt het om langzamer te eten zodat je het seintje wel o ptijd krijgt. Wanneer je te vol zit kan dit ook klachten veroorzaken of eet je simpelweg meer dan je nodig hebt.


TIPS

❗️Voeg wanneer je soep hebt gemaakt kiemen, zaden, feta, noten toe.

Wanneer je een smoothie maakt, maak deze dan dik en niet te vloeibaar. Schenk het in plaats van in een glas juist in een schaaltje zodat je het met een lepel kan eten en voeg noten, zaden, lijnzaad, chipzaad en fruit toe!


👉🏻 Probeer je eerst eens bewust te worden van hoe snel jij eet en hoe vaak je op een hap kauwt. Kauw minimaal 15 tot 25 keer op een hap. Dit klinkt als een hele moeilijke opgave maar dit went.


Last van je buik? Probeer deze tip toe te passen en mogelijk merk je al verlichting!😉


Op zoek naar begeleiding om je klachten onder controle te krijgen of om een gezond gewicht te behalen op een voedzame manier? Maak een afspraak voor een telefonische kennismaking!
Commentaires


bottom of page