top of page

Wat eet ik als ik veel last heb van mijn prikkelbare darm syndroom?

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is heel onvoorspelbaar. Zo weet ik al jaren dat ik geen gluten, ei en koemelk kan verdragen. Helaas houdt het hier niet op. Ik merk dat ik op veel andere voedingsmiddelen reageer. Vooral als ik veel stress heb krijg ik heel snel last van voedingsmiddelen. Soms erg frustrerend omdat ik dan denk dat ik iets eet waar ik “tegen kan”. Ik heb een aantal gerechten die ik eet als ik last heb van mijn buik en die wil ik graag met jullie delen. Onder aan de post heb ik nog een aantal tips voor het prikkelbare darm syndroom die niet met eten te maken hebben.


’S ochtends eet ik als ik wakker word met veel last van mijn buik altijd havermout. Als ik dan bijvoorbeeld een smoothiebowl eet krijg ik altijd meer last. Vaak word ik hier meer gestresst van omdat ik dan “boos” word op mijn lichaam dus ga ik tegenwoordig dan altijd voor havermout. In de havermout doe ik dan meestal appel (sommige mensen met prikkelbare darm syndroom krijgen hier weer meer last vanwege de gist maar ik niet), pindakaas en lijnzaad. Dit eet ik heel langzaam (lukt niet altijd..) zodat mijn lichaam het goed op kan nemen. Als ik een tijd niet gegeten heb (dus na een nacht slapen) lijkt het soms wel alsof mijn lichaam even “schrikt” van het eten op de lege maag.

GO TO salade: Quinoa! Ik eet deze salade minimaal 1x per week en soms vaker. Ik weet dat ik hier goed op reageer en neem deze dus ook regelmatig mee als ik op school moet lunchen.Springrolls: ook iets wat ik heel vaak eet (dit weten mijn huisgenoten en familie als geen ander haha). Ik vul de springrolls met avocado, komkommer, mango, paprika garnalen en paksoi. Als sausje alleen een beetje sojasaus of sweet chilisaus.Sushibowl: Ik vind het erg fijn om zilvervliesrijst te eten. De vulling van de sushibowl lijkt erg op die van de springrolls en het is licht verteerbaar. Dat is wel de kern van deze maaltijden, het is allemaal niet zo zwaar.
Naast dat ik goed oplet wat ik eet zijn er ook nog een aantal andere dingen die mijn buik wat rustiger kunnen maken:

  • Magnesium voetenbad. Voor de ontspanning van spieren en lichaam. Als ik gestresst ben krijg ik vaak ook last van mijn rug/benen. Een magnesium badje kan daar bij helpen. Ik neem magnesium niet goed op als ik het slik maar via de huid gaat het wel erg goed. Magnesium is een anti-stressmineraal en zorgt dus voor ontspanning in het lichaam. Veel mensen hebben een magnesiumtekort en weten hier niet van af. Af en toe een magnesiumvoetenbad kan dus heel erg fijn zijn als je bijvoorbeeld gestresst bent. Stress put namelijk de magnesiumvoorraad uit in je lichaam.

  • Veel water drinken! Deze is vanzelfsprekend misschien maar het helpt om het lichaam goed door te laten stromen.

  • Wandelen / yoga oefeningen. Rustig bewegen helpt om de spijsvertering goed op gang te helpen. Daarom wandel ik veel en ik merk het echt als ik een tijdje stil heb gezeten. Vaak probeer ik na een maaltijd even te wandelen.

  • Mediteren. Regelmatig mediteren brengt rust in je hoofd maar ook in je lichaam. Het is al vaak bewezen dat dit echt een gunstig effect heeft op lichamelijke klachten. Het is iets waar je even je draai in moet vinden maar ik raad het zeker aan.

  • Ademhalingsoefeningen. Dit brengt mij tot rust en zorgt ervoor dat mijn buik ook wat kalmer wordt. Als ik veel buikpijn heb probeer ik wel goed door te ademen ondanks dat het dan misschien meer pijn doet. Als je dit niet doet verkrampt je lijf alleen maar meer.


Na een aantal jaar merk je dat je voor jezelf dus wel een paar dingen hebt gevonden die kunnen helpen. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Als je een vraag hebt kan je altijd een reactie achter laten of mij een mailtje sturen! :)


bottom of page